
Hobi Bahçeleri konusu yüz binlerce insan ve aileyi ilgilendiren bir mevzu olarak şu an ülkemizde çözüm bekleyen önemli bir husus olarak karşımıza çıkmakta.
Bir önceki yazımda ” Hobi Bahçeleri Kanunu ve Hobi Bahçesi Sahiplerini Anlamak ” https://siirmolasi.com/?p=10462 konunun sosyal, ekonomik ve hukuki açıdan değerlendirmesi ile bahçe sahiplerinin durumunu arz etmeye çalışmıştık.
Bugün geldiğimiz şu noktada; Hobi Bahçeleri meclisten geçerek Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmış ve yasalaşmış durumda.
Kanunun yasalaşmasıyla birlikte akıllarda pek çok soru ortaya çıktı.
- Uygulama nasıl olacak ?
- Uygulama açısından Tarihsel kapsamı nasıl işletilecek ?
- Hangi alanlar bu yasadan etkilenecek ?
- Yıkım sonrası ortak alanlar kullanıma nasıl açılacak ?
- Yapılar dışındaki ağaç ve donanımsal gereçlerin durumu ne olacak ?
- Yerleşim yerlerine yakın olup uzun zamandır imara dahil edilmesi beklenen alanların belediyeler tarafından imara açılması gibi bir durum söz konusu olabilecek mi ?
- Sektör haline gelen hobi bahçesi yapım ve satımıyla ilgilenenler için kanunla birlikte ortadan kalkacak olan istihdam koşulları nasıl şekillenecek ?
- Gittikçe artan ve gelişen organik tarım faaliyeti kanunla birlikte sekteye uğruyacak olup sağlıklı beslenme adına mühim olan bu faaliyetin canlanması adına nasıl bir teşvik sunulacak ?
- Yıkım ve cezalarla birlikte oluşacak iş gücü ve mali yükün bir analizi yapıldı mı ?
Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu hususlar düşünüldüğünde çıkan kanunun uygulanmasıyla ilgili çok kapsamlı bir çalışmanın yapılması gerektiği ortada.
Özetlemek gerekirse Hobi Bahçesi sahipleri çıkan yasanın uygulanması noktasındaki belirsizlik nedeniyle tedirgin ve yaptırımın yıkımdan yana farklı bir çözümle uygulanması talep etmekte.
Pek çok hobi bahçesi sahibi emek zahmet toprağı işleyip bahçelerini ağaçlandırarak tarımsal faaliyet anlamında aktif olarak kullanmakta. Tarımsal üretime organik tarım ile destek vermekte.
Bugün hobi bahçeleri kanunu bu çerçevede tekrar değerlendirip uygulama esaslarını buna göre belirlemek gerek.
Kısacası hobi bahçesi sahipleri tedirgin ve çözüm bekliyor…






Hobi Bahçesi Sahipleri Tedirgin ve Çözüm Bekliyor. için 4 cevap